2012-11-21

Att läsa eller att inte läsa Fifty Shades of Grey

Ganska ofta händer det att jag får frågan om jag ska läsa Fifty Shades-böckerna av mina kunder. De står framför kassan och mellan dem och mig tornar ett fullmatat ställ av Femtio nyanser upp sig. De håller kanske första boken i handen, tvekar. Ska de? Jag lutar mig hjälpsamt fram. Köper du tre får du ytterligare en på köpet.

Har du läst den?

Nej.

(Frågande blick.)

Nej ... alltså, men jag har kompisar som har läst den. Den ska inte vara så dum, faktiskt. (Uppmuntrande. Go ahead. Buy it! Jag lovar, jag dömer ingen.)

Säger jag. Och så köper de boken. De här böckerna har tydligen sålt mer än Harry Potter har gjort under hela sin existens. (Källa saknad.) Många exemplar, med andra ord.

Okej, så här är det:

Det är

1. Jättekul att folk läser böcker. Hurra för det! Verkligen, alltså. Det spelar mindre roll vad man läser som ATT man läser. För läsning är bra för lyckan och kreativiteten och fantasin och medmänskligheten. Någonstans ska man börja ...

2. Kul att få sälja böcker när man jobbar i en bokhandel och bokbranschen är i kris och alla människor är för snåla för att handla i en faktisk fysisk butik (istället för på nätet) när vi står där på butiksgolvet fyllda med kompetens och kärlek åt er.

3. Inte ens säkert att folk väljer bort andra, bättre (/"bättre") böcker för att köpa dessa. Några gör det. Andra kanske väljer bort att köpa en ny H&M-topp.

Men ändå, ändå, ändå. Ändå! Kan jag inte låta bli att känna:

VARFÖR

kan ni inte välja något annat?

kan jag välja något annat?

Jag tror att det är bra för litteraturklimatet och människorna (ja, min springare har den högsta mankhöjden) om folk läser många och olika böcker. Ju större spridning på titlarna som allmänheten nås av och LÄSER och pratar med sina vänner, kollegor och klasskamrater om desto bättre samhälle.

Att läsa är ett sätt att ta del av någon annans upplevelser, upptäcka nya sätt att se världen, förstå den andre. Om alla läser samma bok - tänker alla på samma sätt då?

Några tips på andra erotiska böcker att läsa istället:

Het - Anderberg Strollo, Ardelius, Bjärbo, Chavez Perez, Forssberg, Jern, Jägerfeld, Ohlsson, Olsson, Schiefauer (novellsamling från Gilla böcker)
Berättelsen om O - Pauline Réage
Lady Chatterleys älskare - D H Lawrence
Venusdeltat - Anaïs Nin
3 kommentarer:

 1. hejhej. tack för en alldeles strålande kommentar på min blogg.

  & jag kan inte riktigt heller bestämma mig för vad jag tycker om att a l l a läser fifty shades of grey. precis som du beskriver blir jag glad över att människor läser någonting överhuvudtaget, men önskar att de kunde ha läst någonting annat. samtidigt blir jag också väldigt glad över att en erotisk bok har fått så stort genomslag (dock förmodligen en jäkligt heteronormativ sådan med trista könsroller) och att det inte anses skamligt att ha den liggandes hemma på nattygsbordet, att den inte avfärdas som totalt tantsnusk och enbart skrattas åt (även fast det också händer).

  jag tror att många läser den av anledningen som beskrivs i den här tidningsartikeln: http://hbl.fi/impuls/2012-10-23/andrea-svanback-radslan-att-missa-nagot

  och om en vill fortsätta vägra fifty shades of grey kan en ju alltid läsa det här blogginlägget av bästa nanna johansson:
  http://nojesguiden.se/blogg/nanna-johansson/femtio-genanser-av-honom

  SvaraRadera
 2. Hade kunnat ha den oläst lätt som en plätt.

  SvaraRadera
 3. Jag funderade på exakt samma sak idag! Den kom på tal i skolan och jag sa att jag kan tänka mig att läsa den, bara för att hänga med i debatten så att säga. Om jag läser den ska jag uppdatera dig ;)

  /tant C

  SvaraRadera