2013-03-09

Bästa böckerna 2012

Det har förvisso gått ganska lång tid på 2013 redan, men jag tänkte att en sammanfattning av bokåret 2012, om inte annat för min egen skull, kunde vara på plats. Så detta är ett försök att plocka ut några av mina favoriter bland de böcker jag läste 2012. Totalt läste jag 83 titlar, och är rätt så nöjd med detta, för jag ansträngde mig verkligen med att ta mig lästid. (Även om en ganska stor andel av dessa var bilderböcker, och därmed inte krävde så många timmar ...) I år hoppas jag läsa runt 50 böcker, för jag vet att jag kommer att ha (ännu) mindre fritid, men jag vill också försöka ta mig tid att läsa några av de lite tjockare böcker som står och väntar i min bokhylla.

Här kommer ett gäng läsvärda böcker:

Madame Bovary - Gustave Flaubert
Jag läste den för skolan (Författarskolan), och markerade inte den som jättebra precis när jag hade läst den, men den har på något sätt stannat hos mig, och jag har kommit på mig själv med att referera till saker i den flera gånger. Vill nog gärna läsa nyöversättningen av den också. Osympatiska karaktärer, tristess, klass, romantik och orimliga föreställningar kring kärleken. Visst låter det lockande?

Välkommen hem - Johanna Lindbäck
Allt Johanna Lindbäck skriver är så himla bra, men detta är nog min favorit (hittills). Bra karaktärer, modernt språk men inte så ungdomligt att ordvalen tar över, och realistiskt. Love it.

Sommarboken - Tove Jansson
Fin och söt, och klockrena formuleringar. Minns den alldeles för vagt, så en omläsning till sommaren blir det nog.

Allt jag säger är sant - Lisa Bjärbo
Alicia är, hands down, världens bästa karaktär. Älskar hennes överdrivna självförtroende och hur hon tar för sig av världen. Älskar att hon inte alltid är där uppe i molnen heller, utan att det får lov att bli svårt och sorgligt också.

Slouching Towards Bethlehem - Joan Didion
Består av kortare texter, vissa är bättre än andra. Men jag gillar den och jag gillar känslan av att ha läst den. (=sanningen)

Stål - Silvia Avallone
Tonårsflickorna, hettan, sommaren, den döende industristaden, förfallet, stålverket ... Älskar denna bok. Tyckte också om den ur ett rent berättarteknisk perspektiv, den var välgjord och genomtänkt och väl utförd. Plus att jag tyckte att den svenska översättningen var grymt bra.

Väninnorna och jag - Åsa Moberg
Bästa boken jag läste förra året. Varför, varför, varför finns den inte utgiven i pocket? Jag vill ju äga den och kunna gå tillbaka till den hela livet, men jag vill äga den i pocket. LÄSLÄSLÄS.

The Truth about Forever - Sarah Dessen
Jag trodde att denna skulle vara bra, men lite åt det sockersöta hållet, men blev helt knockad. Så bra. Underbara, roliga karaktärer. Denna boken har fått mig att vilja läsa mer Dessen, så det ska jag absolut göra.

Jellicoe Road - Melina Marchetta
Ja, den är verkligen superfin, precis som alla säger. Sorglig, ja, men samtidigt innehåller den så mycket vänskap och kärlek att man blir helt varm i hjärtat hundra gånger om. Att boken är som en rebus man måste lösa genom läsningen är också en grej jag älskar med den. Alla böcker borde vara så här.

Eating Animals - Jonathan Safran Foer
För att den förändrade hur jag tänkte. För att den fick mig att bry mig. För att den var bra skriven, också, så klart.

Alltings början - Karolina Ramqvist
Saga, 90-tal, Södra Latin, Stockholm ... Älskar miljön och världen och tiden, allt. Som en blandning mellan feminism och någon av dagens unga hipsterbloggare (konstig beskrivning, men ja. Typ så känns den).

Fru Marianne - Victoria Benedictsson
Ett triangeldrama i kärlek/vänskap som känns oväntat modern och angelägen. Det beror förmodligen på att vissa känslor är tidlösa ... Bra, bra bok!

Kvinnor och äppelträd - Moa Martinson
Fantastisk bok, som alla borde läsa. Också denna känns väldigt modern och viktig idag. Fin och sorglig och peppande. Läs den bara.


Trevlig läsning på er! Vi hörs snart igen, det lovar jag. Ge mig gärna lästips om ni har lust, då blir jag glad. Bisous!


1 kommentar:

  1. Åh himlans fina tips<3 kan rekommendera Vindens skugga av Carlos Ruiz Safron och Älskaren av Marguerite Duras om du inte har läst dem.

    SvaraRadera