2012-01-04

Bokåret 2011 - en sammanfattning


Jag läste många bra böcker det gångna året. Här är några av mina favoriter bland de runt femtio titlarna jag hann läsa (hela listan kan man se, om någon är nyfiken, långt ner i vänsterspalten här på sidan), på inget vis en komplett sammanfattning:

Konsumentköplagen: juris lyrik av Ida Börjel. Jag vill beskriva den som en diktsamling som utgår från Konsumentköplagen. Läsupplevelsen var överraskande, utmattande (ja, faktiskt) och trots det helt underbar.

One Day av David Nicholls. Vad jag tyckte bäst om med denna bok var att den kändes så äkta - den lämnade mig med en känsla av att livet som trettio-fyrtioåring är deprimerande. Vilket jag tydligen uppskattade ...


Oppositionspartiet av Gun-Britt Sundström. Fantastisk bok! Jag älskar, älskar, älskar den. Den är så sjukt bra men ändå är den inte perfekt. Saga är huvudpersonen, hon går på gymnasiet i 60-talets Stockholm, går på caféer och fikar, är uttråkad ... Egentligen kan man säga att boken saknar dramatisk kurva. Ändå är den bra - det är häpnadsväckande.

Den perfekte vännen av Jonas Karlsson. En novellsamling som är udda, överraskande, rolig och vars noveller har dröjt sig kvar inom mig hela året. Jag längtar efter att läsa hans två andra novellsamlingar (Det andra målet och Spelreglerna).


Hunger Games av Suzanne Collins. Grymt bra och spännande bok. Dessutom är den ett hantverk. Samtidigt som jag läste denna pluggade jag kreativt skrivande och det var intressant att se hur snyggt uppbyggd boken är när det gäller karaktärer, insatser (varför man bryr sig om karaktärerna), handling och upplösning. Jag har inte vågat läsa andra och tredje boken i triologin än av rädsla för att mina höga förväntningar ska göra mig besviken. Ska göra det 2012.


Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Framför allt för kärleken mellan Henning och Lotten.

Det händer nu av Sofia Nordin. En kärlekshistoria mellan två tonåriga tjejer, Stella och Sigrid. Så, så, så fin bok. Det är inte många böcker som känns helt perfekta, sådär att man tänker "denna bok, den är komplett och jag skulle inte ändra någonting". Denna känns så.

To Kill a Mockingbird av Harper Lee. Alla borde läsa denna. Jag förstår att den har blivit en klassiker. Ändå var den inte alls så som jag väntade mig att den skulle vara - den kändes som en annan bok. Jag tror att det lätt blir så med böcker det ofta talas om och hänvisas till. <3 Scout.


Kär i kärleken av Lina Forss. Väldigt pepp bok, om än lite spretig ibland.

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Precis som Hunger Games är denna bok ett bra hantverk (genomtänkt, genomarbetad, väl balanserad) och spännande. Jag älskar att den har flera huvudpersoner och bruksortsmiljön. Längtar till uppföljaren.

Den femte systern av Mårten Sandén. Jag läste denna utan förväntningar och blev överraskad. Annorlunda och grymt bra. Både i handling och språkligt.


Kapitulera omedelbart eller dö av Sanne Näsling. <3 <3 <3 Fina bok. Jag längtar tills du kommer i pocket, då ska du få bo i min bokhylla och läsas om.

Norrtullsligan av Elin Wägner. Pepp, rolig och angelägen (ändå kom den ut första gången 1908).

The Help av Kathryn Stockett. Intelligent feel-good, en roman om personlig utveckling och samhällsförändring. Jag kan ibland drabbas av misstro mot böcker som klättrar högt upp på topplistorna (fördomsfullt), men i detta fall är det välförtjänt. Det är en bra bok.


Salome av Mara Lee. Handlar om en tonårstjej i ett litet, skånskt samhälle på 80-talet. Någonstans läste jag att Mara Lee inte ville att den skulle uppfattas som en ungdomsbok. Tråkig attityd, tycker jag - som om ungdomsböcker inte skulle kunna vara allvarliga eller väl ansedda. Men boken är bra, välskriven och komplex. Språkligt glimrande.

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg. Åh, kärleken mellan Arvid Stjärnblom och Lydia Stille. Herre gud, så bra. Känns aktuell än idag.
Det var de böckerna! Om ni har läst någon av titlarna - vad tyckte ni? Vilka var era bästa böcker 2011? Jag är alltid tacksam för nya boktips ...


A summary over my favorite books during 2011 (though I'm too tired after writing this list to translate it - but most of these books are in Swedish anyway). Do tell me, which where your favorite books this past year? I'd love to add more books to my already miles-long to read list!

7 kommentarer:

 1. Åhh vad underbart trevligt. Ska ta mig ann någon av dina favoriter snart. Jag köpte David Nicholls På vinst och förlust i julas och ska läsa den snarast möjligen, så kanske en dag står på tur? Nu kan du ju även kryssa av en av målen på din att-göra-under-hösten-lista :)
  kram/ Linnéa N

  SvaraRadera
 2. Linnéa: Åh, så roligt. Ja, men eller hur, det kan jag ju :) (och det hade jag inte ens tänkt på!) Hur går det för dig med din lista? Vi borde ses snart och uppdatera varandra.

  SvaraRadera
 3. Åh ja, vi får bestämma en tid när jag är tillbaka i Lund! Mina göromål går någorlunda. Jag satsar på att ha läst lite böcker och sett några franska filmer under jullovet. Gitarren blev glömd i lägenheten och jag har inte med mig något konstnärsmaterial till barndomshemmet:C. Får satsa ordentligt under vårterminen!

  SvaraRadera
 4. Så bra med boktips! Jag har inte gjort mycket annat än legat på soffan och läst de senaste veckorna, alltid fint med ännu mer att läsa. I höstas sträckläste jag Hunger Games-böckerna och de var oväntat bra, jag tycker ofta att uppföljare inte är lika bra som första boken, men jag gillade dem väldigt mycket!

  SvaraRadera
 5. oh all those books. <3 the sight of them makes me smile and i feel so at peace! i really am very keen to read the hunger games books. i hope to very soon. hahaha. i love Sarah Dessen's books! also, i don't know if you've heard of her, but Melina Marchetta's books, Looking For Alibrandi and Saving Francesca are reaaally lovely to read. :) xxx

  SvaraRadera
 6. I don´t understand a word, unfortunately, but I do LOVE and ADORE books. How are the hunger games? I am considering reading it but I need an opinion first, before I buy a book. And How to kill a mocking bird is such a great book! :)) I read in translation into my language but then I had to get in the original, english. Loved it, loved it, loved it.
  And, the book covers in the last photo? adorable! :)

  SvaraRadera
 7. Älskar din bokhylla! Så grafisk i sin asymmetri.
  Av böckerna har jag bara läst To Kill A Mockingbird, och det var mycket mycket länge sedan. Kanske tid för omläsning? Trollkarlens Hatt som nämns i vänsterlistan har jag såklart läst också, ungefär femhundra gånger. Finaste Tove!

  Mina bästa böcker från 2011 (och över huvud taget faktiskt!) var On the Road, A Clockwork Orange och Lord of the Flies. Misantropiska klassiker.

  Fantastiskt att du hinner avverka så många pärmar under ett år! Jag måste verkligen lära mig att prioritera bokläsningen bättre.

  SvaraRadera